Іспит сумління, який внесе духовну ясність у новий рік

Інші дописи автора

        Іспит сумління, який внесе духовну ясність у новий рік

        Чудовий спосіб рухатися вперед у духовному житті — озирнутися назад і перевірити, що спрацювало, а що ні.

        Новий рік часто сповнює нас надією, коли ми говоримо собі: «Наступний рік буде кращим!» Останні 12 місяців могли пройти не зовсім так, як ми хотіли, і наші початкові новорічні обіцянки могли діяти лише до середини січня. Хай там що, ми з нетерпінням дивимось у майбутнє і маємо проблиск надії, що наша поточна ситуація покращиться.

        З нетерпінням чекаючи того, що може підтримати наш дух на цей час, набагато глибша вправа, яка забезпечує більше живлення для душі, складається з огляду всього року та подяки за численні благословення (і хрести), які дав нам Бог.

        Цей процес дозволяє людині зрозуміти, де вона знаходиться і куди її можуть вести Божі дії. Іншими словами, тільки озираючись назад, можна рухатися вперед.

        Один із способів поміркувати про минулий рік – скласти річний іспит сумління. Ця практика є просто розширенням щоденного іспиту сумління, який є центральною частиною ігнатіанської духовності. Щоденний іспит — це практика, під час якої особа зупиняється два рази протягом дня (опівдні та наприкінці дня), щоб перевірити дію Бога та розпізнати будь-які вчинені помилки чи гріхи.

        Ось як може виглядати річний іспит на основі Духовних вправ св. Ігнатія Лойоли.

        Річний іспит сумління

        1. Після того, як ви опинитесь у присутності Бога, спочатку подякуйте Богу за всі численні благословення, отримані протягом минулого року. Проходьте кожен місяць, пам’ятаючи про всі отримані благословення.
        2. Моліться про благодать зрозуміти божественне провидіння Бога.
        3. Далі перегляньте кожен місяць ще раз і зверніть увагу на будь-які почуття чи рухи, які виникають у вашому серці під час виконання цієї вправи. Що б ви не відчували (незалежно від того, було це хороше почуття чи погане почуття), просіть Бога допомогти вам зрозуміти, чому сталася та чи інша подія.
        4. По-четверте, проси прощення за будь-які гріхи, які ви вчинили, повністю покладаючись на Боже милосердя.
        5. Нарешті, з нетерпінням чекайте нового року і подумайте, як ви можете більше співпрацювати з Божим планом любові щодо вашого життя.

        Якщо ми хочемо духовно просуватися в новому році, ми повинні не забувати минуле, але вчитися з нього і приймати все, що сталося, у світлі Божого промислу. Роблячи це, ми можемо краще просуватися вперед і робити це в дусі співпраці, усвідомлюючи, що Бог є Тим, Хто всім управляє. Зрештою, якби ми хотіли згадати одну річ, згадаймо слова, які Бог сказав пророку Єремії:

        Бо я свідомий моїх щодо вас задумів, – слово Господнє, – задумів щастя, а не лиха, щоб забезпечити вам надійне майбуття. І коли ви візвете до мене та прийдете помолитись до мене, я вислухаю вас. І коли шукатимете мене, знайдете, як тільки шукатимете мене всім серцем вашим. Я покажусь вам, – слово Господнє.

        Книга пророка Єремії 29:11-14

        Автор: Philip Kosloski
        Джерело: aleteia.org
        Переклад з англійської та адаптація: Максим Гонтар
        Ілюстрація: Midjourney

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.